Att uttrycka behov

Behov och gränssättning är något jag både pratat mycket om (framför allt i podden make a living) och tänkt mycket på. Något det rent allmänt pratas mindre om är det motsatta, nämligen hur möta andra individer när dom uttrycker behov och sätter gränser? En person som uttrycker något som eventuellt krockar med din förhoppning, eller önskan.

Idag uttryckte jag ett behov. Jag ska träffa en vän om ett par tre timmar och känner mig väldigt trött. Jag har sovit för lite i kombination med en mycket social helg. Vi hade också pratat om att ses en helkväll varför jag skrev följande sms:

Jag: – ”Hej fina! Passar det fortfarande att ses idag? Jag är trött trött och vill typ ligga i en boll. Vad har du behov av idag? Vad vill du?”

Min vän: – ”Heej! Är också mycket trött. Slut i huvudet. Men behöver absolut bad! Så är mest sugen på promenad å bad. Låter det som något du behöver? ❤️”

I dialogen ovan får vi båda plats. Den blir till ett tryggt, tillåtande, litet ekosystem. Jag hade behov av att berätta att jag är trött och hon fick utrymme att uttrycka vad hon behöver och vill.

Varför jag delar detta är för att jag, och säkert många med, mig inte alltid har blivit bemötta med empati utan istället med en åsikt. ”Kom igen, var inte så tråkig!”, ”skärp dig det klart du ska med”, ”jaha okej, men då ställer vi in” – ja, ni fattar.

Jag vill helt enkelt påminna om vikten av att ha personer i ditt liv som möter dig när du uttrycker behov och vice versa, vikten av att själv empatiskt bemöta andra i deras gränssättande och behov.

Vi använder cookies från tredje part. Läs vår Cookie Policy för mer information.