Omprogrammering

Igår scrollade jag förbi ett citat, re-postat på Instagram, som löd ”what if all my hard work pays off”.

För mig kändes det som en fysisk utandning att läsa detta då vi ofta är fokuserade på motsatsen: att kalkylera risk, att se problem, att inte ”ta ut segern i förskott”. Men vad händer när vi ändrar utgångspunkten för vår perception? När den automatiska tanken blir ”tänk om jag lyckas” istället för ”jag har redan försökt, varför skulle jag lyckas nu?”

Jag tror att det är viktigt för oss att ändra mindset när vi märker att våra tankar skadar snarare än gynnar oss. Många av oss (alla?) har blivit hårdkodade på ett sätt som gör att själva hårdvaran ibland gör oss illa. Det är inget fel på hårdvaran i sig, vi har bara blivit ”felkodade”.

Att inte ta gamla tankebanor för sanna, i kombination med att ge sig själv nya tankar, exempelvis i form av ett mantra, har fungerat väldigt bra för mig. Att dessutom göra det i kombination med terapi lägger grunden till en verktygslåda för det egna måendet.

I morse, innan dagens yogapass, valde jag därför mantrat ”what if all my hard work pays off”. Och oavsett om just detta mantra resonerar med dig eller ej så föreslår jag att du hittar, eller skapar dig, ett mantra som gör det. Jag tänker att ett mantra kan vara så enkelt som att du bara väljer ett ord att upprepa för dig själv.

Jag avrundar denna post med ett citat av den australiske poeten Erin Hanson:

There is freedom waiting for you, on the breezes of the sky.

And you ask,

What if I fall?

Oh, but my darling,

What if you fly?

Vi använder cookies från tredje part. Läs vår Cookie Policy för mer information.