Gästblogg: Att byta, eller att inte byta – det är frågan

Arbetsmarknaden är just nu väldigt bra för den som vill hitta en ny arbetsgivare. Företagen vill anställa och det är ett perfekt tillfälle att byta jobb. Men, när bra jobb finns överallt, vad väljer du då? Många är nöjda där de sitter, andra har blivit uppköpta av ett bolag som förstört den fina kulturen, någon vill ut på äventyr och ytterligare andra valde fel (det blev inte som de hade tänkt sig).

Så… vad ska du välja? Alla erbjuder trevliga kollegor, bra lön och roliga arbetsuppgifter i ett inspirerande kontor. Det är bara att välja ut de fem mest intressanta, boka in möten med samtliga och därefter välja ut din favorit. Hur fel kan det bli?

Många av dom jag träffar, som har några års erfarenhet, pratar om saker de vill undvika. Dåliga erfarenheter skapar en checklista som de vill stämma av för att inte behöva uppleva samma sak igen. Att medvetet undvika saker är såklart en bra metod, men sedan behöver du prioritera. Det går inte få allt. Är lön viktigare än kultur? Är arbetstider viktigare än arbetsuppgifter?

Jag försökte göra en liknande lista för sex månader sedan. Det blev väldigt komplext, måste jag erkänna. Allt är inte svart eller vitt. I slutändan handlar det om en sak. Vilken typ av människor vill jag arbeta med?! Kontor, arbetsuppgifter, målsättningar, lön och ägare förändras. Jag vet inte hur det kommer att bli, men oavsett vad som händer så vet jag att tillsammans med rätt människor är allt det där inte så viktigt längre – det löser sig!

Det räcker inte med att träffa rekryteraren och din framtida chef. Ta tiden att umgås med dina framtida kollegor. Förstå hur de tänker, vad de kan, hur de behandlar andra och hur du trivs i deras sällskap. När vi gör arbetsprov med våra kandidater pratar vi om att vi vill att kandidaten ska “marineras” med sitt framtida team. Tillbringa tid tillsammans, arbeta tillsammans samt lära känna varandra, både professionellt och privat. Efter det vet både teamet och kandidaten om de vill spendera mer tid tillsammans, eller inte.

Jag väljer alla dagar i veckan kollegor först. Det behöver inte du göra. Fundera ordentligt på varför du går till jobbet, samt vad det är som gör att du lämnar kontoret med mer energi än när du gick dit.

/Jesper Forslund

Vi använder cookies från tredje part. Läs vår Cookie Policy för mer information.