Gästblogg: Som en kapten

Att ha titeln Kapten skapar helt klart intressanta kommentarer. Framförallt eftersom jag inte befinner mig på ett fartyg, i ett flygplan eller i armén. Men det är mer än att bara ha en kul titel – det finns en tydlig historia kopplad till ledarskapet.

Oberoende av var jag jobbar tar jag alltid den roll som behövs. Det omfattar bland annat VD, utvecklare, Scrum Master, Projektledare, Produktägare, Marknadschef, Verksamhetschef, Säkerhetschef, HR, Chef för rekrytering, COO, Captain of Growth osv. Framförallt hade jag svårt att identifiera mig med att vara chef, så Kapten blev ett bra alternativ – en ledande roll utan att vara en traditionell manager. Under min tid på SpeedLedger bytte jag roll så ofta att det tillslut var enklare att bara kalla sig Kapten.

En Kapten är inte en chef och inte bunden till ett område. Kaptenen vet hur fartyget fungerar, hur man leder besättningen och sätter målet och vägen dit (mission and strategy). Med en bra besättning behövs ingen Kapten för att segla fartyget. I kris tar Kaptenen ansvaret för att snabbt hitta en lösning, om det behövs. En Kapten är rättvis och verkställer kodexen – även om det ibland kräver obekväma situationer. Om en Kapten misslyckas med att leda besättningen kan det leda till myteri – vilket såklart slutar med en promenad på planken eller värre.

Jämför det här med en chef som behöver kontrollera allt, som känner att det är viktigt att vara expert på allt och van att detaljstyra alla.

Makten som ges till Kaptenen är något som besättningen (teamet) måste kunna ta bort. Detta leder till en sund förståelse för att en besättning behövs lika mycket som ett kapten. Precis som en teamleader och teammedlemmar. Det ger en jämnare maktbalans.

Jaha, så ska alla sluta kalla sig för chef och ska vi ha Kaptener överallt? Nja, om jag har lärt mig något ifrån att vara Agile coach är det att namn betyder inte så mycket. Det viktigaste är hur man agerar. Fast för min del fungerar Kapten väldigt bra eftersom jag sätter rätt ton på mitt ledarskap, både för mig själv och för andra. Det viktigaste är att man medvetet väljer sitt ledarskap och är tydlig med det för alla i sin omgivning.

Hur gör ni för att sätta rätt ton på ert ledarskap?

Tack för att jag fick hälsa på igen

/Jesper Forslund

Vi använder cookies från tredje part. Läs vår Cookie Policy för mer information.