Sverige, Sverige älskade vän

Idag är det Sveriges nationaldag. Jag väljer därför att inleda denna post med att citera några stycken ur låten Sverige. Text och musik Joakim ”Jocke” Berg.

”Sverige, Sverige älskade vän
En tiger som skäms
Jag vet hur det känns
När allvaret har blivit ett skämt
När tystnaden skräms
Vad är det som hänt

Välkommen, välkommen hit
Vem du än är var du än är

Duka din veranda till fest
För en långväga gäst
I landet lagom är bäst
Vi skålar för en midsommar till
Färsk potatis och sill
Som om tiden stått still

Välkommen, välkommen hit
Vem du än är var du än är

Regnet slår mot rutorna nu
Men natten är ljus i ett land utan ljud
Och glasen glittrar tyst på vårt bord
Lika tomma som ord
Visst är kärleken stor”

De senaste dagarna har jag haft en sådan Sverige-abstinens. Jag vill hem och jobba, träffa folk och vara i skogen. Jag vill sitta i sommarstugan, höra regnet slå mot fönsterrutorna och lyssna till den ensamma flugan som surrar lojt i sökandet efter ett öppet fönster. Känna doften ifrån grannens grill som, likt barn, växer sig större för varje år som går.

Frisk luft. En älskad vän som kommer igen. Ett land man alltid är välkommen att återvända till. Något jag önskar precis alla, denna soliga tisdag i ett turist-brusigt Barcelona. Ett land att kalla hem – som står där och väntar. Så många av mina vänner här som aldrig får uppleva det. Det där andra. Ett tryggt land att kunna återvända till. Så många av mina vänner som inte kan återvända till Venezuela, eller som drar sig för att åka tillbaka till São Paulo och de otrygga gatorna där vem som helst kan bli rånad eller skjuten. Av misstag.

En vän till en av mina nära vänner här blev precis mördad av polisen i Venezuela under de pågående frihetsdemonstrationerna. Demonstrationer vi aldrig hör något om på våra nyheter. Demonstrationerna har hittills krävt 71 dödsoffer och över 1000 personer har skadats.

Venezuela är ett av de rikaste länderna i världen men i skrivande stund finns det inte mat, än mindre toapapper eller andra hygienartiklar i butikerna. I Venezuela lever du inte, du överlever. Om du har tur.

Sverige, Sverige älskade land. Se till att även ta hand om de andra, som ingen annan stans har att vandra.

Välkommen, välkommen hit

Vem du än är, vad du än är.

/A

Källor: 

http://bit.ly/2q4bioa

http://bbc.in/1XKIBKc

Vi använder cookies från tredje part. Läs vår Cookie Policy för mer information.