Frida Kahlo & smärtan som vägvisare

Jag sitter och tittar på när tvätten torkar. Inte för att jag inte har något annat att göra, inte för att jag vill att det ska gå snabbare, utan för att det är vackert. Mina balkongdörrar står på vid gavel. På gatan blåser vinden men i rummet är det vindstilla. Det enda som blåser in är solstrålarna. Solstrålarna och ljuden från gatan.

I morse såg jag färdigt på filmen om Frida Kahlo. Nu kan jag därför inte tänka mig annat än att lyssna på mexikansk musik och köpa ännu fler kaktusar. Vilken kvinna och vilket livsöde. Ibland undrar jag om vissa människor är mer benägna att välja smärta. Eller i alla fall mer benägna att inte välja bort smärta. Frida gifte sig med Diego trots att hon visste att han skulle bedra henne och sedan när det väl skedde – gång på gång – brast hon ytterligare lite till. Samtidigt tror jag inte att hon kunde ha gjort annorlunda.

Ibland tror jag att smärtan får oss att våga det lilla extra. Att smärtan är moder till en del av livet som, om vi bejakar henne, får oss att växa ännu mer. Ibland motvilligt men inte desto mindre ett växande. Som om smärtan hjälper oss att tänja på våra gränser, att stretcha ut till en nivå vi inte trodde var möjlig, bara för att se att vi överlevde.

Intressant är också när vi lär oss att omskapa energin. Precis som Frida. Hon levde med en konstant smärta och omskapade energin till målningar av sin sanning. Utan att begrava sig i en offerroll. Hon gav liv åt sina änglar, sina demoner och allt däremellan. Smärtan tvingade henne att måla, om och om igen. Den tvingade henne att tro.

I alla känslor och upplevelser bor en mängd energi. Istället för att värdera energin som bra eller dålig och därefter döma oss själva kanske vi ska öva på att bara betrakta den och lära oss att omforma den till det vi behöver mer av i livet. Lära oss att rikta om energin till det som får oss att växa. Till det som får oss att bli en sannare version av oss själva. Smärtan får gärna följa med som följeslagare och ibland till och med vägvisare, men inte som slutdestination.

 

 

 

Vi använder cookies från tredje part. Läs vår Cookie Policy för mer information.