Hem vs Boende

Att inte ha ett hem, utan ett boende, börjar bli påtagligt när jag numera spenderar mer tid inne än ute. Och när det närmar sig jul. Jag är så van vid att bygga och värna om mitt hem. Skapa ett hem där alla är välkomna, där alla vill vara. Där jag vill vara. Ett vackert hem med handplockade ljusstakar, bord och stolar. Ett hem som blir sådär julmysigt. Ett hem där jag julpyntar med några sparsmakade jultomtar och desto mer växter. Hyacinter i små kristallvaser, eller i grupper, kombinerat med andra vackra blommor och mossa. Jag bakar lussebullar och tänder dyra doftljus och det luktar alltid gott. Alltid ljus, massor av ljus.

Och det är vackert, helt och rent. Och ibland smuligt. Och jag har valt det, alltihop, med hjärtat. Väggfärg, takfärg, örngott, tavelramar, mattor, kaffebryggare.

Här har jag ingen kaffebryggare, och mina handdukar luktar gammalt, och allt är snett och trasigt och dammigt. Det är jättefint, men det är inte jag. Och jag får inte göra något med det, för det är inte mitt. Jag vet inte hur man städar en hylla med 100 små keramikföremål, och jag är inte speciellt intresserad av att lära mig.

Att skapa en julkänsla i ett blått kök, med default-dammiga luckor från 1982, där båda handfaten är totalspruckna och det blåser in genom fönstret, för att det är ett fönster som inte går att stänga, är en utmaning. Igår råkade jag flambera en stor spindel som satt på min kaffevattens-kastrull, och jag förstår inte hur vår gasugn fungerar. Och de två stolarna vid köksbordet är klappstolar, sådana där bruna som vi i värsta fall använder oss av i sommarstugan om vi blir fler än åtta personer vid bordet. Och golvet är trasigt.

Just idag saknar jag mitt hem. Ett hem, som är mitt. Som jag kan göra julfint och jättemysigt och där jag vill spendera tid. Jag är tydligen inte typen som bara behöver ett boende. I alla fall inte precis innan jul. Precis innan jul behöver jag ett hem där vi kan ha glögg- och bakkvällar utan att frysa ihjäl eller råka flambera en spindel eller ha sönder en suspekt keramikprydnad med damm på.

 

Vi använder cookies från tredje part. Läs vår Cookie Policy för mer information.