Karriärvägar & hemresa

Fantastiskt att känna spansk mark under fötterna! Värmen i luften, palmerna, havet, energin, människorna, ljuden och lukterna. Det är så mycket mer hemma, på så många sätt, än mina tidigare hem (undantaget naturen, där har jag alltid känt mig hemma). Livet är mycket enklare här! Glad, lugn och centrerad känner jag mig. Tänk att jag får gå runt och vara såhär glad bara för att jag, en ljummen eftermiddag för fem månader sedan, sittandes i skuggan av en palm, vid en pool, i en spansk bergsby, tog beslutet att våga flytta. Jag har blivit en mycket bättre människa. Mot mig själv.

Jag tror att ”i skuggan av en palm, vid en pool, i en spansk bergsby” är det nya ”på en sten vid en sjö i en skog”. Just sayin’.

Sverigebesöket blev lyckat, och det fick mig att tänka mycket på karriär och karriärvägar. Föreläsningen på Handelshögskolan bidrog givetvis till karriärtankarna: ”Vad vill jag säga till personer som har så lätt för att driva sig själva, men kanske inte har fått verktygen att lyssna in sina behov?”.  Samma morgon som jag skulle hålla föreläsningen blev jag ombedd att inleda min LinkedIn-presentation med 10-15 minuter om mig och min personliga resa. Jag valde att gå ganska djupt och ärligt när jag berättade. Jag berättade om allt som gått fel, om allt som gått bra, om alla dumma idéer, om att jag tydligen aldrig blir nöjd och om att det är OK (läs jättebra) att vara rädd. Tack till er som kom, vi fick till många bra samtal! Karriär är inte alltid något som har formen av en stege, det kan lika gärna vara en spaljé där du väljer att klättra i sidled – eller neråt. Eller i mitt fall, typ hoppa av och hålla tummarna. I’ll keep you posted avseende hur det går.

”Tack för ett bra seminarium om LinkedIn på Handels ikväll. Jag känner att jag verkligen fick flera nya och värdefulla perspektiv på karriär och personlig utveckling som jag tar med mig.”

”I would just like to say thanks for the presentation yesterday. It was really amazing, informative, energetic and great.”

”Vill tacka för en otroligt inspirerande föreläsning i måndags. Nu är bollen i rullning, jag och X ska ses i nästa vecka för att hjälpa varandra med våra LinkedIn-profiler. Tusen tack för pepp och njut av tiden i Barcelona!”

Apropå personlig utveckling, och att aktivt välja sitt liv, pratade jag i veckan med en tidigare kund till mig. När vi träffades för två år sedan hade han rollen som CTO på ett konsultbolag i Stockholm. Sedan ett knappt år tillbaka har han bildat ett nytt bolag, tillsammans med tre partners. Ett bolag där han får göra mer av det han älskar – att programmera. Under vårt möte sa han något som verkligen fastnade hos mig: ”Jag älskar programmeringen, det är min pensel. Med programmeringen målar jag och skapar saker från tomma intet. Det är min konst, mitt sätt att vara kreativ.” Vi pratade vidare om vad som händer med honom när han, i rollen om CTO, istället ska se till att andra utvecklas och själv hamnar längre och längre ifrån programmeringen. ”Givetvis är det bättre för företaget att jag lär upp tio utvecklare att bli ännu bättre på sitt hantverk, istället för att själv bli dubbelt så bra, men vad händer med mig, och min drivkraft, i det?”

Den ”vanliga” karriärvägen kanske inte passar dig. Det kan vara bra att bli påmind om det ibland. Att våga chansa på att något annat, eller någon annan, kan bära dig vidare mot helt nya horisonter. En person som villigt tar dig i handen på promenad mot ny och okänd mark.

dsc_1209

Vi använder cookies från tredje part. Läs vår Cookie Policy för mer information.