Ta ansvar, du är värd det

Jag tänker mycket och ofta på mod. Och på ansvaret som följer med det.

”Jag skulle vilja göra det du gör!”

”Jag blir så irriterad när jag ser framgångsrika författare/bloggare/föreläsare/valfri yrkeskategori – det skulle lika gärna kunna vara jag.”

”Jag skulle också vilja bosätta mig utomlands men jag har inget sparande.”

”För mig är det inte så enkelt.”

Till dig som känner igen dig, har du någon gång pratat med personerna du avundas? Med personerna du ser upp till? Har du någon aning om vad som krävts av dem för att bli dem de är idag?

”Det skulle lika gärna kunna vara jag.” Absolut, så vad gör du för att det ska bli det?

”Jag har inget sparkonto för att personalen på telefonbanken var tråkig.” En hemlis, jag har ett sparande eftersom jag har sparat, trots tråkig bankpersonal.

Antingen accepterar du situationen, och slutar klaga (!), eller så tar du ansvar och förändrar något, om än litet. Inbilla dig aldrig att det är enklare för någon annan. Vad du kan göra, istället för att inbilla dig saker och klaga på allt som är orättvist i ditt liv över ett glas vin: ta reda på arbetet bakom framgången. Lär dig av dem du ser upp till och ta sedan ställning till om du också vill göra det som krävs. Kanske blir det istället så att du genom den lärandeprocessen inser att du redan är där du vill vara, att du är nöjd!

Detta är några saker jag tog ansvar för inför beslutet att flytta till Barcelona:

 • Inse att jag inte kunde fortsätta leva mitt liv som jag gjorde eftersom jag inte var lycklig.
 • Ta ansvar för den insikten.
 • Sparat pengar eftersom jag alltid vill ha en buffert. Att kunna leva utan inkomst i minst ett halvår var min budget.
 • Stänga ner ett framgångsrikt AB som omsatte långt över målsättningen och som jag drev med en partner.
 • Förbereda mig på att allt jag byggt upp under fem års tid kanske inte längre skulle generera en inkomst.
 • Förbereda mig på att inte ha något jobb och inte ha någon aning om vad mer jag ville göra än att skriva.
 • Fixa boende.
 • Hyra ut boende.
 • Studera (och studerar) ett nytt språk.
 • Skapa rutiner, vilket är en utmaning när det inte finns några som helst ramar eller måsten för vad du ska göra.
 • Efter tre veckor av feber, hosta och halsont fick jag åka in till akuten för att min hals svullnade upp så mycket att jag inte kunde svälja eller prata. Väl på sjukhuset fick jag då förklara detta, utan att kunna prata, till den spansktalande personalen.
 • Lära känna en helt ny stad och helt nya människor.

Det är inte enklare för mig att stänga ner mitt framgångsrika aktiebolag än vad det är för dig att säga upp dig från ditt jobb. Det är inte enklare för mig att bestämma mig för att starta ett sparkonto än vad det är för dig. Det är inte enklare för mig att börja blogga än för dig.

Ingen av de personer jag har nära mig och som jag ser upp till har haft, eller valt, enkla liv. Ingen av mina förebilder, kända föreläsare, bloggare (modiga, starka och intelligenta Linn), eller de företagsledare jag lärt känna under åren har haft det enkelt. Ingen har fått det serverat. Ingen av dem har haft mindre tragedier, smärta, rädslor, sjukdom, dödsfall, skilsmässor, mer pengar eller mer tid än någon annan.

De första 1,5 åren av mitt företagande levde jag på 8500 kr/månad. Mindre pengar än när jag var student. Jag var livrädd varje kväll och tänkte att jag var helt knäpp som fortsatte. Att bygga något hållbart tar tid. Det är inte bara fab*, men det har all potential att bli det.

Vad flytten till Barcelona också inneburit:

 • Att jag varje dag får möjlighet att möta mina rädslor.
 • Att jag gett mig själv förmånen att bo i ett soligt land.
 • Att jag gett mig själv möjligheten att lära mig ett nytt språk.
 • Att Anna Höglund Consulting omsätter mer än någonsin, trots att jag arbetar på distans!
 • Att jag byggt upp ett företag som fungerar på distans!
 • Insikten om att så fort man behöver hjälp så finns den där. Alltid.
 • Insikten om hur älskad jag är, och hur mycket jag älskar.
 • Insikten om att allt alltid löser sig.
 • Vikten av att ta en sak i taget.
 • Vikten av att be om hjälp och ta emot hjälp.
 • Att du klarar av precis vad som helst (med lite hjälp).
 • Att goda relationer är navet och grunden i precis allt. Samt fortsättningen, och poängen, med alltihop. Både avseende jobb och privatliv.
 • Att möta och prata med inspirerande och modiga människor från hela världen, varje dag!
 • Att jag får vara jag.

Ta ansvar – du är värd det.

*Fab från engelskans fabulous. Fantastisk på svenska.

Vi använder cookies från tredje part. Läs vår Cookie Policy för mer information.