Kärlek & fördom

Kärlek. Något jag upplever att vi ofta söker efter, även om den omger oss hela tiden. Istället för att se allt det goda  pratar vi om trauman och sjukdom, den dumma kollegan, bantning, terrorism, eller varför inte om våra oförstående släktingar, ”om jag bara kunde få dem att förstå, om jag bara kunde få dem att se”. Så mycket energi vi lägger ner på det vi inte vill ha.

Nyheterna matar oss nästan enbart med krig och katastrofer. Jag vet inte hur många av mina vänner som slutat titta på TV på grund av detta. Någon form av ”shit-overload”. Det räcker nu, världen är inte enbart svart. Varför är ondska och rädsla viktigare att rapportera om än alla de människor som ständigt kämpar för att göra världen till en bättre plats. Titta bara på den självuppfyllande profetian. Givet att den är sann på individnivå, varför skulle den inte vara sann på global nivå?

”Den självuppfyllande profetian är, från början, en falsk definition av situationen som framkallar ett nytt beteende som gör att den ursprungliga falska föreställningen blir ”sann”. Denna skenbara giltighet hos den självuppfyllande profetian vidmakthåller ett felvälde.  För profeten kommer att åberopa det faktiska händelseförloppet som bevis för att han hade rätt från början.” Merton, Robert K

Jag förstår givetvis att problemen i världen inte är falska, men eftersom det är det enda vi matas med får vi en falsk bild av hur världen ser ut och det tror jag är farligt. Jag tror att vi genom att nästan uteslutande belysa problem riskerar att skapa en värld med ännu fler problem, snarare än tvärt om. Vart är de positiva förebilderna vi borde använda som motgift? Det räcker inte att ha en Svenska Hjältar-gala en gång per år, vi behöver belysa dessa personer varje dag. Året om.

Okunskap och oförståelse, rädsla för att ifrågasätta det vi känner till och tar för sant, kokar ner till fördomar. Fördomar lägger sig som en blöt, svartgrå-dassig skumgummivägg, mellan oss och kärleken. Öppna upp istället för att stänga in och stänga av. Knacka på hos grannen du tror har en jobbig period istället för att stänga dörren lite extra snabbt.

Låt oss påminna oss själva och varandra om att lägga energi på det vi vill ha mer av. Det vi tar för sant tenderar att bli det.

Vi använder cookies från tredje part. Läs vår Cookie Policy för mer information.