Om att fly – och varför sårbarhet är avgörande (och sjukt läskigt)

Att lyssna på det du innerst inne redan vet. Att sluta spela din roll och istället våga stanna upp och låta tomheten, ensamheten eller kanske sorgen hinna ifatt. Finns det något du springer ifrån?

Jag är jättebra på att fly, men jag blir också allt mer medveten om när jag gör det. Och när jag vet vad jag brukar fly till så väljer jag att ta bort appen från telefonen, att inte köra dubbelpass på gymmet, eller köpa hem godis, eller ringa det där samtalet. Det är inte värt det, för varje gång du flyr kommer du längre bort från dig själv. Detta är också kopplat till det jag tidigare skrivit om, att ta ansvar. Så fort du börjar ta ansvar för dig och ditt välmående blir det svårare för dig att blunda för de gånger du väljer att fly istället för att lyssna inåt.

Jag försökte i många år att fysiskt springa ifrån problemen (tills mina knän och höfter gjorde det omöjligt), jag försökte dejta mig igenom tomheten men insåg att det jag primärt sökte var en trygghet och ett hållande i mig själv av mig själv, jag har försökt skratta mig igenom problemen samtidigt som jag innerst inne gått i tusen bitar. Framför allt har jag försökt att stänga av.

Vi är mästare på att bedöva oss själva. Att hålla oss upptagna med allt och ingenting. Om du inte vet om du flyr? Sluta med det beteende du misstänker är en flykt i en veckas tid och se vad som händer. Jag kan garantera dig att det redan efter någon dag kommer att bli utmanande. Du kommer säkert att tänka ”äh, fan, det här är ingen flykt – jag vill ju göra det här”, eller ”Gud vad töntigt, jag har visst kontroll. Detta är ett aktivt val jag gör.”

Och fine, låt säga att det stämmer. Men om känslan av tomhet/obalans/vad det nu är i ditt fall kvarstår är det fortfarande något du väljer att inte se. Fortsätt då att utmana dig själv tills du hittar vart skon klämmer.

Brené Brown har ett fantastiskt TED Talk om sårbarhet och om hur vi är experter på att bedöva oss för att slippa vara sårbara. Om du inte har sett det tidigare – wow, you’re in for a treat. Om du redan har sett det, titta igen. Det ska jag göra.

Vi använder cookies från tredje part. Läs vår Cookie Policy för mer information.