Är det svårare för oss att vara modiga?

Jag hade en diskussion med en nära vän för några dagar sedan. Hon har hoppat av sin tjänst på ett stort välkänt bolag för att satsa på sin egen produktlinje av hudvårds- och hårvårdsprodukter. Hon reser numera löpande till Marocko för att vara delaktig i processen med att exempelvis skörda de rosenblad som används i hennes produkter. 

I vårt samtal kom vi in på varför så många människor kallar oss modiga. Tänk om det är ”svårare” för oss i Sverige att vara modiga eftersom vi har det så bra. Vi har allt vi behöver, och mer därtill. Tänk om rädslan för att förlora det vi vet att vi har är större än vad vi tror oss kunna vinna?

Tack vare mina Afrikanska vänner har jag fått intressanta perspektiv på vi har det så bra-fenomenet. En av dem sa att när han hörde att många i Sverige lider av depression tyckte att det var det dummaste han hade hört. Vadå depression? Det är ju världens bästa land. Efter sju år i Sverige stod han själv där, och hade tappat meningen.

En annan av mina afrikanska vänner påpekade att dörrarna i Sverige verkligen är stängda, i ordets alla bemärkelser. I hans hemby är dörrarna på husen ständigt öppna, om man inte vill vara själv. Jag kom osökt att tänka på IKEA-reklamen där de tagit bort dörrarna mellan alla lägenheter. Vad hade hänt? Hur hade det påverkat det faktum att Sverige är ett av de länder i världen där flest människor lider av ensamhet?

Är det så att vi bygger ett fängelse åt oss själva genom allt fantastiskt vi bestämt oss för att äga, och skydda? Det som ska göra oss lyckliga. Vi behöver ju allt det här, säger reklamen, när den leende berättar för oss att vi inte räcker till.

Jag hade byggt upp en stor rädsla kring att hyra ut min lägenhet. Jag vill ju bo utomlands någon gång, men usch, då måste jag hyra ut min lägenhet. När jag för lite drygt en vecka sedan landade i beslutet om att flytta till Barcelona hände något intressant. Jag såg mig omkring och insåg att det bara är saker.

Vilka rädslor, fördomar eller påståenden står i vägen för dig? Kanske är det dags att börja glänta på den där dörren…

https://www.youtube.com/watch?v=PDPMNkQDFzA

Vi använder cookies från tredje part. Läs vår Cookie Policy för mer information.