Om att inte vara nåbar 3


Lyxen i att inte vara nåbar. Att välja vilka sociala medier jag är aktiv i. Om några. Jag tog en paus ifrån Instagram för några veckor sedan, blev av med telefonen i måndags och kommer inte att installera Facebook-messenger, Slack eller Snapchat i min nya telefon. Jag tog också bort LinkedIn som automatisk flik när jag öppnar upp min dator. Hur många forum är det rimligt att man är nåbar i? Samtidigt, dessutom!

Jag väljer när jag ska vara nåbar. Om jag inte vill bli störd av meddelanden får jag helt enkelt välja om. Välja annorlunda. Vilken skillnad att medvetet välja. Vi är inget offer för våra appar, vi har valt dom för att vi tror att vi ska. För att ”det är så”. Nu är det istället så att meddelandet inte finns, förrän jag aktivt väljer att se det. Jag behöver inte vara tillgänglig.

Sedan i torsdags kväll (i skrivande stund är det lördag förmiddag) har jag varit uppe i bergen i Tibidabo. Närmare bestämt i Biblioteca Almirall. Oavsett om du besöker Barcelona som turist, eller vill skapa ett exklusivt event, rekommenderar dig att spana in detta! Deras Airbnb hittar du här. Vi har spenderat tiden med att laga mat, springa långa rundor i skogen, meditera och prata. Bortkopplad och avkopplad. Eller snarare inkopplad.

Sedan jag började jobba har det varit väldigt intensivt. Igår var inget undantag. Jag hade sex telefonmöten som löpande avlöste varandra. Sex timmar i möten. Vikten av att inte ta in allas energier. Att inte ta ansvar för andras känslor utan att bara finnas där, lyssna. Det är svårt för mig. Jag tar gärna ansvar, för mycket ansvar.

Nu fortsätter en intressant resa av att skala ner, skala av och att inte bära andra än mig själv. Att finnas där är en sak, att ta ansvar för någon annans process är en annan. Jag har framgångsrikt börjat skala ner. Numera tackar jag nej till nya kontakter om jag inte TYDLIGT ser behovet, jag har i princip slutat boka in luncher (annat än med nära vänner) och är noggrann med att planera in egentid.

Att inte ha alla sociala medier på telefonen hjälper till. Jag vill inte vara så tillgänglig.

Vilken app behöver du avinstallera?

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 tankar om “Om att inte vara nåbar

  • Maya

    Åh jag är så med dig!! Lättnaden när jag tog bort Facebook från mobilen var enorm! Det var så fascinerande. Och i år fortsätter jag skala bort, skala ner, rensa ut (på alla plan).. Känner ett enormt behov av att bara vara, i vårt lilla hus o vår lilla familjebubbla, och just skala bort allt som på nåt sätt tynger ner. Rensa ut ur skåpen, bland apparna, måstena o kontakterna. Det är så skönt!!